Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Hrvatska

Hrvatska je u svjetskim razmjerima teritorijalno mala zemlja. Iako mala površinom, Hrvatska se može podičiti brojnim prirodnim bogatstvima, kakvima se može pohvaliti rijetko koja zemlja u svijetu.
Zasigurno ste već čuli za gostoljubivost ljudi koji ovdje žive, ukusne domaće specijalitete, dobru zabavu ili za naše toplo, kristalno čisto more (veliki broj plaža ima istaknutu „plavu zastavu“ koja simbolizira more iznimne čistoće), naše nacionalne parkove (mjesta sa netaknutim prirodnim ljepotama), gradove sa bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem ili idilična sela kao iz bajke.
Neka od tih bogatstava su već sada svjetski poznate i priznate prirodne i kulturne znamenitosti, a sigurno je da Hrvatska ima još puno za pokazati. Spomenimo samo da je UNESCO na području Republike Hrvatske proglasio 7 spomenika, dijelova svjetske kulturne baštine.
U nastavku ćemo Vam pokušati približili bar djelić onoga što Vam Hrvatska može ponuditi, pa krenimo redom…

Zemljopisni položaj Hrvatske

Republika Hrvatska, zemljopisno gledano pripada jugoistočnoj Europi i Mediteranu. Karakterističnog je oblika (za jedne oblik ptice raširenih krila, za druge ima oblik kroasana, za treće oblik zmaja), što je većim dijelom zasluga bogate povijesti, koju su obilježili brojni ratovi (između ostalog Hrvatska se nalazi na području od strateške važnosti).

Hrvatska - karta Ukupnom površinom teritorij RH obuhvaća 89 988 km2, od toga 56 538 km2 na kopnu, a 33 450 km2 na moru. Graniči sa Italijom(morska granica), Slovenijom, Mađarskom, Srbijom, BiH (s kojom ima najdužu granicu) te Crnom Gorom.

Ono po čemu je Hrvatska danas možda i najpoznatija je njena 5 835 km duga obala, koja se ubraja u jednu od najrazvedenijih obala na svijetu. Za spomenuti je da Hrvatska ima 1185 otoka, od kojih je 67 naseljeno, a neki od njih su i poznate turističke destinacije. Tu svakako spadaju Brač, Cres, Hvar, Krk, Korčula, Mljet, Murter, Pag, Rab, Vis, Šolta i brojni drugi.

Klima

Hrvatska ima ugodno podneblje, gdje se spajaju utjecaji kontinentalne i mediteranske klime. U kontinentalnome dijelu karakteristična su vrlo izražena sva četiri godišnja doba (zimske temperature se kreću od -5 do 5 stupnjeva, ljetne od 25 do 33 celzijeva stupnja).
U priobalnome području izražena su duga i topla ljeta, vlažne i kratke zime. Ljetne temperature su između 27 i 34 stupnja, zimske od 6 do 11. Temperatura mora u ljetnim mjesecima idealna je ako tražite osvježenje, a kreće se između 25 i 27 celzijevih stupnjeva.

Uz povoljne uvjete kao što su klima, vegetacija, prirodni ambijent, bistro i plavo more, brojne plaže i pristupačnost – privlačnu snagu našeg područja ističu i ljepote obalnih i otočnih gradova i naselja (Split, Dubrovnik, Zadar, Šibenik, Rovinj, Pula i dr.), brojni kulturni spomenici, kao i drugi zanimljivi oblici ljudskog stvaralaštva tijekom povijesti.

Hrvatsko stanovništvo

Hrvatska je dom za više od 4.381.350 stanovnika, od kojih 779.145 živi u Zagrebu (glavni grad i administrativno, kulturno, akademsko i komunikacijsko središte zemlje). Od ukupnog broja stanovnika, 80% žitelja Hrvatske su Hrvati. Ostatak od 20% čine Srbi, Bošnjaci, Mađari, Talijani te još 18 drugih nacionalnosti.
Službeni jezik u Hrvatskoj je hrvatski, a službeno pismo latinica. Velika većina stanovništva su katoličke vjeroispovijesti, dok manji dio čine pravoslavci i muslimani.

Društvo

U Hrvatskoj, u društvu posebno mjesto zauzima sport. Naime, Hrvati su poznati kao vrhunski sportaši. Osim nogometa gdje smo već godinama među 10 svjetskih velesila spomenuti ćemo i druge. Naše rukometne i vaterpolo reprezentacije, već tradicionalno na svakom natjecanju, glavni su favoriti za osvajanje najviših odličja. Tu su još i Goran Ivanišević, Janica Kostelić, Sandra Perković, Blanka Vlašić, nikad prežaljeni Dražen Petrović i brojni drugi koji su ucrtali ime Hrvatska na svjetskoj karti vrhunskoga sporta.

Što se tiče društvenog uređenja, valja spomenuti da je Hrvatska relativno mlada republika sa demokratskim uređenjem, višestranačkim, parlamentarnim sustavom, utemeljena na demokršćanskim načelima.

Kada govorimo o Hrvatskoj kao slobodnoj i neovisnoj državi, moramo spomenuti jedan, ne tako davan dio Hrvatske povijesti, čije se posljedice osjećaju nažalost, još i danas. Pri tome mislimo na rat za neovisnost koji je tokom 90ih godina odnio brojne živote. Domovinski rat je dio Hrvatske povijesti na koju je većina Hrvata iznimno ponosna. Iako je rat uzeo brojne žrtve koje nećemo nikada zaboraviti, u kojem su mnogi Hrvati ostali bez svojih najmilijih, Hrvatska je pobijedila, uspješno se obranivši pred najezdom velikosrpskog agresora i postala samostalna, slobodna i neovisna država.

Današnje prilike u RH obilježava velika ekonomska kriza koja je posljedica, dijelom globalne recesije, dijelom lošeg upravljanja (korupcija), a dijelom zbog velikih gubitaka i razaranja u domovinskom ratu.

Unatoč svim nedaćama, hrvatsko društvo se polagano uzdiže i napreduje. Od 1.7.2013. Hrvatska je postala punopravna članica Europske unije, što je dokaz društvenog i kulturnog napretka te simbol „otvaranja vrata“ prema svim sadašnjim i budućim članicama Europske unije.

Kao narod, Hrvati su poznati po svojoj srdačnosti i gostoljubivosti, a kad dođete najviše ćete sugovornika naći ukoliko se budete sporazumijevali (osim na hrvatskom, naravno) na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

Kada dođete u Hrvatsku, svakako Vam preporučamo da kušate neke od poznatih domaćih specijaliteta iz raznovrsne gastronomske ponude.

U Hrvatskoj je pristojno rukovati se kod upoznavanja i kod pozdravljanja na odlasku. Pušenje je gotovo svugdje dozvoljeno, osim u sredstvima javnog prijevoza i u većini javnih ustanova. U nekim ugostiteljskim objektima odvojene su posebne zone za pušače, a oznake su vidljivo izvješene.
Što se tiče ponašanja na plažama, sunčanje u toplesu je prihvatljivo na gotovo svim plažama, dok je nudizam dozvoljen isključivo na za to označenim prostorima. Na plažama su dostupni raznorazni zabavni sadržaji, a ponegdje uključuju i vodene sportove i zabavu na vodi.
Što se tiče cijena, Hrvatska je poznata po prilično povoljnim cijenama.

Hrvatska ukratko
 
hrvatska Broj stanovnika: 4.381.352
Površina: 89 988 km2 (56.538 km2 kopno, 33 450 km2 more)
Gustoća naseljenosti: 83 stan./km2
Državno uređenje: Višestranačka parlamentarna republika
Vjeroispovijest: kršćanstvo – 89,7% rimokatolici
Glavni grad: Zagreb
Valuta: Kuna (1,00 kn = ~0,13 €)
Vremenska zona: GMT+1
Službeni jezik: Hrvatski
Dužina morske obale: 5.835 km
Broj otoka: 1.185

Hrvatska Vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima, a svojom raznovrsnom, bogatom ponudom jamčimo Vam da ćete pronaći nešto za sebe bilo da tražite mirniji, obiteljski odmor ili ludu zabavu ili možda luksuz okružen prirodom ili ste u potrazi za aktivnim odmorom ili tražite mjesto za odmor na osami ili pak nešto između. Hrvatska je danas jedna od najpopularnijih turističkih zemalja i zasigurno nećete biti jedini koji će iz Hrvatske ponijeti nezaboravne uspomene.
Dobro nam došli!