Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Otok Krk

Krk najveći otok u hrvatskom Jadranu. Naseljen je od pradavnih vremena. U rimsko doba najveća je koncentracija naselja oko današnjega grada Krka.

Dolaskom Hrvata stvaraju se naselja u svim dijelovima otoka, koji svojim za ravnima ili poljima pružaju uvjete za poljodjelstvo i stočarstvo. Uz obalu razvijaju se naselja na strateški važnim mjestima. U srednjem je vijeku Krk dio posjeda knezova Frankopana, koji su na otok preselili stanovništvo s Velebita.
Sjeverni dio otoka slabo je naseljen, uglavnom je to neplodna visoravan. Na tom je prostoru izgrađena Riječka zračna luka, a u Omišlju veliki naftni terminal, od kojeg vodi naftovod do Mađarske.

Godine 1980. Krk je preko otočića svetog Marka premošten s dvije betonske mosne konstrukcije i povezan s kopnom. U posljednje vrijeme ove su promjene uvjetovale da se taj dio otoka usko povezao sa širokom zonom grada rijeke.
Sam otok pun je slikovitih naselja i brojnih kulturnih spomenika, značajnih umjetnina i arheoloških nalazišta, koja je u ovako kratkom prikazu nemoguće spomenuti.

Krk je jedan od središta glagoljaške pismenosti. U Jurandvoru, Baškoj dragi pokraj Baške, u benediktinskoj samostalnoj crkvi sv. Lucije otkrivena je poznata Bašćanska ploča, nekad dio oltarne pregrade na kojoj je dugi glagoljaški natpis iz 11. stoljeća, a koja je zapravo darovnica kralja Zvonimira samostanu sv. Lucije. Ploča je jedan od najstarijih klesanih spomenika hrvatskoga jezika.

Po pisanim glagoljaškim dokumentima, ali i po drugim važnim zbirkama, poznat je franjevački samostan na otoku Košljunu usred Puntarske drage.

.