Email: [email protected] | Tel: +385 99 8498164

Pula - kulturno i društveno sjedište Istre

Pula je najveće gradsko središte na Istarskom poluotoku. Grad je smješten u dnu razvedenoga i dubokoga zaljeva, što mu je od nastanka davalo obilježje dobre luke i sigurna sidrišta. Sama se luka Pule zbog svojih dimenzija i istaknuta položaja, otočića u zaljevu koji lučki prostor dijele u više bazena, kao i zbog odlična prilaza s otvorenog mora i mogućnosti laganog utvrđivanja obala, i danas u pomorskim spominjanjima slovi kao jedna od najboljih i najsigurnijih prirodnih lika u svijetu.

pulaGrad Pula je nastao iz gradinskoga ilirskoga naselja koje se nalazilo na brežuljku što dominira zaljevom (danas Kaštel). Nakon 177. godine prije Krista uspostavlja se nova rimska vlast. Rimska je Pula imala prostran forum s hramovima i pripadajućim zgradama.
Iz ranoga rimskog razdoblja potječe Augustov hram i poznati slavoluk Sergijevaca.
Grad je imao dva kazališta, manje unutar gradskih zidova, dok je drugo mnogo veće bilo sagrađeno južno od grada. Na sjeveroistočnoj strani u neposrednoj blizini gradske jezgre, u 1. stoljeću je izgrađen veliki amfiteatar, po veličini šesti među do danas sačuvanima u svijetu, koji je mogao primiti više od 20 000 gledatelja. Njegova je arena služila za gladijatorske borbe i druge vrste rimske zabave za svjetinu.
Kršćanske bogomolje niču u rimskoj Puli već u 4. stoljeću, a pulska katedrala sv.Marije izgrađena je već u 5. stoljeću.

pula - arena iznutraGrad se počeo naglo razvijati od 1866., kada je Pula dobila status glavne baze austrijske carske ratne mornarice. Razvitak Pule u doba carevine bio je zaista skokovit. Od jedva nekoliko stotina žitelja na početku 19. stoljeća stanovništvo je prije Prvoga svjetskog rata naraslo na 60 000. Kozmopolitska Pula iz vremena carevine doživjela je 1918. slom i rasulo, a između dva rata, izgubivši strategijsku važnost, životarila je kao administrativno središte pod talijanskom upravom.

Danas je Pula najznačajniji brodogradilišni centar u Hrvatskoj, jako turističko središte i sveučilišni grad. Znamenita rimska arena danas je središte kulturnih događanja, od opernih izvedbi, velikih koncerata do poznatoga pulskog filmskog festivala.

pula

.