Email: [email protected] | Tel: +385 99 8498164

Nacionalni park Brijuni

Brijunsko otočje, jedan od istinskih istarskih dragulja, smjestilo se gotovo na samom sjeverozapadnom izlazu iz pulske luke. Skupinu otoka čine dva veća otoka, Veli i Mali Brijun, te 12 otočića. Od istarske obale ih dijeli tek 3 km široki Fažanski kanal. Naseljeni još u prapovijesno doba, posebno su vrednovani kao izvanredan prostor u rimsko doba, kada, kao i u cijeloj južnoj Istri, niču uglavnom velika ladanjska imanja s luksuznim vilama.

Najraskošniji je svakako kompleks ladanjskoga dvorca u zaljevu Verige izgrađen u 1. stoljeću poslje Krista. Otkopani ostaci ovoga kompleksa pružaju se na površini od oko 5 hektara.
Život na Brijunima trajao je i u srednjem vijeku, kao i za mletačke uprave, a onda je zbog malarije u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća potpuno zamro. Preselivši glavnu ratnu luku carske mornarice iz Venecije u Pulu, Austrija je u drugoj polovici 19. stoljeća na Brijunima sagradila sedam jakih utvrda, od kojih je najveća bila utvrda “Tagetthoff” na brežuljku Vela straža na Velikom Brijunu. U vrijeme gradnje bila je jedna od najjačih utvrda na Sredozemlju. Godine 1893. Brijunsko otočje je kupio austrijski industrijalac Paul Kupelweiser, koji je do Prvog svjetskog rata, ovo zapušteno područje pretvorio u jedno od tada najmodernijih i najatraktivnijih ljetovališta.

Od 1947. godine otočje postaje službena ljetna rezidencija Josipa Broza Tita i to ostaje do njegove smrti 1980.godine. U tom razdoblju su izgrađeni novi luksuzni objekti, a obnovljeni su i obogaćeni parkovi, proplanci i šume. U tom razdoblju Brijune posjećuju najistaknutiji svjetski državnici, a tu su održani i neki od povijesnih političkih sastanaka.

Od 1983. godine Brijunsko otočje je zaštićeno i ima status nacionalnog parka.
Danas su Brijuni prepoznati diljem svijeta i nezaobilazno mjesto za strane ali i domaće turiste koji dolaze u posjet Istri. Nacionalni park Brijuni nudi mnoštvo sadržaja, a za one koji žele proći nešto povoljnije predlažemo da pogledaju ponudu apartmana i privatnog smještaja u blizini NP Brijuni. Za prikaz privatnog smještaja pogledajte ponudu apartmani Fažana, apartmani Pula i apartmani Medulin. Da bismo najbolje dočarali ljepotu i šarm Brijuna, predlažemo da pogledate slijedeći video.

Za više informacija o nacionalnom parku Brijuni, ulaznicama, kompletnoj ponudi i cijenama, predlažemo da posjetite službene stranice NP Brijuni (np-brijuni.hr)

.