Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Nacionalni park Brijuni

Brijunsko otočje, jedan od istinskih istarskih dragulja, smjestilo se gotovo na samom sjeverozapadnom izlazu iz pulske luke. Skupinu otoka čine dva veća otoka, Veli i Mali Brijun, te 12 otočića. Od istarske obale ih dijeli tek 3 km široki Fažanski kanal. Naseljeni još u prapovijesno doba, posebno su vrednovani kao izvanredan prostor u rimsko doba, kada, kao i u cijeloj južnoj Istri, niču uglavnom velika ladanjska imanja s luksuznim vilama.

Najraskošniji je svakako kompleks ladanjskoga dvorca u zaljevu Verige izgrađen u 1. stoljeću poslje Krista. Otkopani ostaci ovoga kompleksa pružaju se na površini od oko 5 hektara.
Život na Brijunima trajao je i u srednjem vijeku, kao i za mletačke uprave, a onda je zbog malarije u 18. i prvoj polovici 19. stoljeća potpuno zamro. Preselivši glavnu ratnu luku carske mornarice iz Venecije u Pulu, Austrija je u drugoj polovici 19. stoljeća na Brijunima sagradila sedam jakih utvrda, od kojih je najveća bila utvrda “Tagetthoff” na brežuljku Vela straža na Velikom Brijunu. U vrijeme gradnje bila je jedna od najjačih utvrda na Sredozemlju. Godine 1893. Brijunsko otočje je kupio austrijski industrijalac Paul Kupelweiser, koji je do Prvog svjetskog rata, ovo zapušteno područje pretvorio u jedno od tada najmodernijih i najatraktivnijih ljetovališta.

Od 1947. godine otočje postaje službena ljetna rezidencija Josipa Broza Tita i to ostaje do njegove smrti 1980.godine. U tom razdoblju su izgrađeni novi luksuzni objekti, a obnovljeni su i obogaćeni parkovi, proplanci i šume. U tom razdoblju Brijune posjećuju najistaknutiji svjetski državnici, a tu su održani i neki od povijesnih političkih sastanaka.

Od 1983. godine Brijunsko otočje je zaštićeno i ima status nacionalnog parka.
Danas su Brijuni prepoznati diljem svijeta i nezaobilazno mjesto za strane ali i domaće turiste koji dolaze u posjet Istri. Nacionalni park Brijuni nudi mnoštvo sadržaja, a za one koji žele proći nešto povoljnije predlažemo da pogledaju ponudu apartmana i privatnog smještaja u blizini NP Brijuni. Za prikaz privatnog smještaja pogledajte ponudu apartmani Fažana, apartmani Pula i apartmani Medulin. Da bismo najbolje dočarali ljepotu i šarm Brijuna, predlažemo da pogledate slijedeći video.

Za više informacija o nacionalnom parku Brijuni, ulaznicama, kompletnoj ponudi i cijenama, predlažemo da posjetite službene stranice NP Brijuni (np-brijuni.hr)

.