Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Nacionalni park Kornati - dream-croatia.com

Na pučini mora, gotovo nasuprot Vranskom jezeru, prosula se kamena ogrlica većih i manjih otoka i hridi – kornatski arhipelag. Sa gotovo 150 otoka na relativno malenom teritoriju Kornati su naj razvedenija i najgušća otočna skupina europskog Sredozemlja.

Otočje je dobilo ime po klifovima, te zbog specifičnih geoloških formi nalik kruni na vrhovima otoka. Tako su Kornati zapravo “okrunjeni otoci”. Na otocima su se od davnine uzgajale ovce koje su ondje imale trajno prebivalište. Svaki vlasnik imao je na otoku najčešće samo privremenu nastambu najskromnije izvedbe.

Stočarstvo je na otocima uvjetovalo izgradnju kompleksnog labirinta zidova, pregrada izgrađenih u suhozidu koji danas prekrivaju otoke poput nedokučivoga “land arta”. Upravo to ljudsko djelovanje u prirodi sastavni je dio vrijednosti i predmet zaštite ovoga teritorija.

Zbog specifičnosti krajolika, raznovrsnih krških fenomena, endemske flore, ribljih mrjestilišta, ornitoloških zajednica morskih ptica, ali i specifične uloge čovjeka u formiranju ovoga jedinstvenog fenomena, valjalo je ovaj izvanredni kraj zaštititi od devastacije i prekomjerne eksploatacije, pa je 1980. proglašen nacionalnim parkom.

Prostor duboke i razvedene uvale Telaščice na Dugom otoku, u koji s Kornatima čini jedinstveni prostor, izdvojen je 1988. u zaseban parka prirode. Od 3 niza kornatskih otoka dva su zaštićena granicama nacionalnoga parka i obuhvaćaju 101 otok. Kornatski su otoci uglavnom vlasništvo stanovnika otoka Murtera.

.