Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Kvarner

Između Istre i Hrvatskog primorja nalazi se Kvarner, odnosno Kvarnerski zaljev. Po svojoj turističkoj ponudi najviše se ističu otoci kvarnerskog zaljeva Krk, Cres, Lošinj i Rab te grad Rijeka.

Zanimljivo je da je more u Kvarnerskom zaljevu je razmjerno dublje od otvorenoga gornjeg Jadranskog mora (30-60m). Oko Kvranerskog zaljeva nema većih rijeka što je rezultiralo time da je dno kamenito i strmo i najviše zbog toga najveća dubina sjevernog Jadrana je izmjerena u kanalu Krušija.

Najveća hrvatska luka, grad Rijeka je smješten na obali Kvarnerskog zaljeva. Rijeka je centar i najveći grad regije. Možemo reći da kroz Kvarner vode značajni pomorski putevi, a posebice se to odnosi na prolaze Srednja Vrata (prolaz izmešu otoka Krka i Cresa), te Vela Vrata(između Istre i Cresa). Osim brojnih pogodnosti u ekonomskome smislu, prometna povezanost oblikuje ovaj kraj i na negativan način. Ovime se u prvome redu misli na negativan ekološki utjecaj.

Rijeka (tal. Fiume, njem. Sankt Veit am Flaum or Pflaum) je kao što rekosmo centar i najveći grad regije. Rijeka je i treći po veličini grad u Hrvatskoj. Također ima i svoj turistički značaj. U blizini Rijeke se nalazi svjetski poznati Nacionalni park-Risnjak, nedaleko su i planine Učka i Velebit te gradovi Opatija i Crikvenica gdje nerijetko možete prisustvovati raznim atraktivnim zbivanjima. Rijeka je poznata i po nekoliko plaža a najpoznatije su Bivio i Pećine.

.