Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Otoci Cres i Lošinj

Otoci Cres i Lošinj zapravo tvore jedinstvenu cjelinu, jer je prevlaka koja ih prirodno spaja prokopana i premoštena pokretnim mostom. Cres je vrlo slabo naseljen. Grad Cres vrlo je staro naselje, osnovano u rimsko doba pod imenom Crepsa. Smjestio se uz obalu dubokoga, Creskog zalijeva.

U vrijeme mletačke vlasti bilo je upravno središte za oba otoka. Najstarije urbanizirano naselje na Cresu jest Osor, antički Apsoros. U antici i ranom srednjem vijeku je važno središte, sjedište biskupije i benediktinskog samostana.

Dolaskom Mlečana gubi svoje funkcije i ubrzano propada. Mala otočna naselja građena su često na samom vrhu visokih brda. Među njima najslikovitije su Lubenice, s kojih se pruža veličanstven pogled na pučinu Jadrana. U središtu otoka nalazi se Veliko slatkovodno Vransko jezero, koje je prirodni rezervoar pitke vode za Cres i Lošinj.

Jedna od zanimljivosti Cresa je i to što je otok stanište bjeloglavog supa, rijetke zaštićene vrste, gotovo izumrle ptice grabežljivice.

Lošinj je visok šumovit otok čije je glavno središte Mali Lošinj, koji je sa svojih 6300 stanovnika, najveće naselje na hrvatskim otocima. Razvoj ovoga gradića treba zahvaliti naglom razvoju brodogradnje i pomorstva u 18. i 19. stoljeću.

Tipično urbano naselje sa umjerenim, ali dostojanstvenim arhitektonskim specifičnostima smjestilo se u dnu duboke uvale. Još potkraj 19. stoljeća u Malom se Lošinju počinje razvijati lječilišni turizam, jednako kao i u obližnjem Velom Lošinju. Danas su to izrazito turistički orijentirani centri, pa su zadržali status klimatskih lječilišta.

Na pučini pred Lošinjem leži neobičan otok – Susak, prekriven debelim naslagama pijeska. Susak je poznat po neobičnoj ženskoj nošnji se vrlo kratkom suknjom i nizom podsuknji koje potpuno otkrivaju noge u dugim ružičastim čarapama.

.