Email:[email protected] | Tel: +385 99 69 85 997

Otok Pag

Pag je granični otok, koji zbog svoga položaja i velike duljine prodire u Kvarnerski zaljev, svojom sjevernom obalom zatvara južnu stranu Velebitskog kanala, a svojim se istočnim dijelom oslanja o područje Dalmacije, s kojom je povezan mostom.

Kao i kod svih unutrašnjih otoka uz podvelebitsko primorje, sjeverna strana Paga, izložena trajno buri, posve je gola. Sva naselja na otoku okrenuta su prema jugu, osim samoga grada Paga, koji se smjestio u zaštićenom dnu dubokoga Paškog zaljeva.

Povijest grada Paga posebno je zanimljiva. Kako je Paški zaljev u smjeru jugoistoka završavao dugom uzdužnom pličinom idealnom za izgradnju Solana, stari Pag nalazio se na blagoj uzvisini više od dva kilometra jugoistočnije od današnjeg grada. Stari je Pag teško razoren u sukobu sa Zadranima potkraj 14. stoljeća. Kako je sol bila jedna od strateški najvažnijih roba, mletačka je uprava odlučila svoje solane bolje zaštititi, pa je na samom ulazu u pličine solana dala u 14. stoljeću izgraditi novi utvrđeni grad Pag, čija je pravilna kvadratna osnova zaštićena zidinama možda projekt znamenitoga graditelja i kipara Jurja Dalmatinca.

Grad se unutar zidina sastoji od geometrijski pravilna rastera ulica, a na sjecištu glavne uzdužne i poprečne ulice nalazi se pravokutni trg sa glavnom crkvom, Kneževim dvorom i Biskupskom palačom, koja nikada nije dovršena.

Jugozapadno od grada nalaze se skladišta soli, od kojih su najstarija još iz 14. stoljeća. Drugo otočno naselje urbanog tipa, Novalja, leži na sjeverozapadu otoka.

Područje današnje Novalje bilo je antičko doba južna luka rimskoga grada Cisse u sjeverozapadnom kutu Paškog zaljeva. Život ovoga prostora bilo je vrlo intenzivan u ranom kršćanstvu i ranom srednjem vijeku, o čemu svjedoče brojni nalazi.

Današnja je Novalja izrazito turističko središte. Urbanistički uredna i dotjerana, s obiljem promišljene stambene i ladanjske arhitekture, uređenim ulicama, parkovima i obalom, Novalja je primjer kultivirana odnosa prema prostoru.

Otok Pag također je poznat po ovčarstvu i proizvodnji najkvalitetnijih sireva. Najintenzivnija proizvodnja ovoga traženog artikla jest na području Kolana u središnjem dijelu otoka.

.